ЛЕЧЕБНО! Алое свещник, Дървовидно алое (Aloe arborescens) 5 лв

Разград, гр. Разград 04.09.2018 1371    ново купувача 121772

5 лв

  • ЛЕЧЕБНО! Алое свещник, Дървовидно алое (Aloe arborescens) 5 лв
  • ЛЕЧЕБНО! Алое свещник, Дървовидно алое (Aloe arborescens) 5 лв
  • ЛЕЧЕБНО! Алое свещник, Дървовидно алое (Aloe arborescens) 5 лв

Обява от

Описание
Продавам 4 броя Алое свещник, Дървовидно алое (Aloe arborescens). Височина на 3те - 8-10 см - те са по 5 лв. Алоето в зелената саксия има голяма издънка (вижда се на снимката). И другите 2 алоета имат издънки, но са заровени (скоро ще избият на повърхността). Най-малкото алое е 3 лв ( и то е добре вкоренено.

Алое свещник, Дървовидно алое (Aloe arborescens) предствлява вид многогодишно растение от род Aloe, принадлежащо към семейство Асфоделови (Asphodelaceae). Известно е и като Кранц алое, а конкретният епитет „арборесценс” означава "дърво-подобен". Таксономично, то е част от поредицата от много дървовидни, тясно свързани едно с друго видове алое.

Около 350 вида растения се включват в рода Алое, но само две от тях са лечебни - Aloe Vera и Aloe arborescens. По-трудно за отглеждане в стайни условия е Aloe Vera, поради това че изисква светлина, а Aloe arborescens е непретенциозно към условията на отглеждане на закрито. Това е причината, поради която то е много разпространено у нас.

Лечебните свойства на Кранц алое са известни от преди около 3 000 години. В Индия, Древен Египет, Гърция и Италия, с мазила, в чийто състав влиза то, населението лекувало рани, изгаряния и незарастващи кожни язви. Лечебните съставки на растението се откриват в максимална концентрация в зрелите, едри листа, с дължина над 15 см., отделящи се лесно от стъблото. Съставът на сока, отделен от тях се променя, като най-лековит е през зимните и пролетните месеци.

В лабораторни условия е доказан положителен ефект от третирането на рани на плъхове с екстракт от Aloe arborescens. Проучването установява, че билката ефективно инхибира бактериалният растеж в раната. Отново лабораторни резултати показват, че алое свещникът забавя пролиферацията на миеломни клетки при плъх.

От пресни листа на алое свещник се приготвя сок с изявено бактерицидно действие, богат на витамини и ферменти. В древността е познато средство за стимулиране на апетита. От билката се приготвя още гел, който може да се приема вътрешно, както и суха маса, влизаща в състава на множество козметични и лекарствени продукти.

loading...