Skip to Content

Колекции.

Преди няколко години се натъкнах на статия за най-голямата колекция смърфове. Тя е собственост на жител на САЩ от щата Уисконсин, който е горд собственик на 6320 смърфа. Всъщност това е световен рекорд, записан в книгата за рекордите на Гинес, регистриран на 4 юни 2014 година. Когато прочетох за този рекорд бях меко казана изумена и в първия момент се запитах що за човек би колекционирал смърфове, превръщайки това свое хоби в мания. Числото 6320 е достигнато за много много години!

 странните колекции по света

Най- голямата колекция…

С течение на времето открих, че колекционирането на смърфове се е превърнало в нещо като тенденция и е много лесно да се запалиш по него. Но колекциониране на смърфове далеч не е най- причудливата форма на колекционерство. В САЩ, например, е широко разпространено колекционирането на различни видове бодлива тел. Тук – в България – може би ни звучи смешно и е много вероятно да възприемем такъв човек като боклукчия или скрападжия, но със сигурност не и като сериозен колекционер. За непросветените ще обясним, че във САЩ не е рядкост да откриеш музеи, специално изградени за излагане на експозиции на различни видове бодлива тел. Всъщност преди няколко години ( не повече от 10) е имало конкурс между музеите с награда $ 1 000 000 за най-голямата колекция бодлива тел, изложена в музей. Битката е била оспорвана, „Тhe Devils Rope Museum” обявил, че има 1400 вида бодлива тел. Гари Спрингър, който е дарил своята колекция на музей в Канзас, обявил че е дарил 2140 екземпляра. През 2003 година Отри Броун е заявил, че притежава 8320 екземпляра бодлива тел, от които 1350 са изложени в музей. Така че…. битката за първото място наистина е оспорвана!

Разрових се по-надълбоко и открих още от най-странните колекции по света. Жител на щата Мейн, САЩ, притежава най-голямата колекция чадъри – общо 730 уникални предмета! Жител на Италия колекционира пластмасови бутилки вода от различни страни с различни етикети. В момента той е горд собственик на 8650 различни вида бутилки от 185 страни. В българската обстановка вероятно бихме се замислили колко би изкарал на вторични суровини… но това е отделна тема!

През 2012 година е регистриран рекорд за най-голяма колекция тролчета. Тогава рекорда бил 2990 уникални фигурки на тролче. Сега рекорда е над 3500.

През 2008 година собственичката на най-голямата колекция миниатюрни столчета е отворила музей в щата Джорджия. В него тя е изложила 3000 малки столчета, които тя е събирала за последното десетилетие.

Какъв е изводът? Вероятно има много изводи от тази статия, като например че в САЩ можеш да откриеш музей за почти всичко и явно няма големи забрани, наложени от федерацията, тъй като всеки, който има голяма колекция, в последствие си отваря собствен музей. Втори извод – хората колекционират какво ли не! Само в България сме все още малко тесногръди и не възприемаме колекционерството като сериозно занимание. Но ако Вие сте решили да станете колекционер и сте избрали сферата на своя интерес, разгледайте нашите предложения в категория „Колекционерство” в Pazarluk.com Сигурни сме, че ще откриете предмет, който ще грабне Вашето внимание на секундата и ще пожелаете да го притежавате!

One Response to “Най-странните колекции по света”

  1. 02.12.2016

    Панко says:

    Страхотна статия!